Hoofdzetels

België stelt de aanwezigheid van bedrijfszetels sterk op prijs. Het land doet er trouwens alles aan om deze aan te trekken. Hoewel bedrijfszetels niet als een economische sector worden beschouwd maar eerder als een bedrijfsactiviteit over de sectoren heen, schenkt België er bijzondere aandacht aan als dienstenactiviteit met een grote toegevoegde waarde. Het verwelkomt dan ook de Europese en regionale zetels van multinationale ondernemingen van over de hele wereld.

Brussel behoort tot de aantrekkelijkste Europese steden voor de vestiging van ondernemingen. Volgens de 'European Cities Monitor 2009' die door de internationale raad voor zakelijk vastgoed Cushman & Wakefield wordt gepubliceerd, bekleedt Brussel de 5e plaats in Europa na Londen, Parijs, Frankfurt en Barcelona. Zo vestigden multinationals als General Electric, IBM, Toyota, Microsoft, Monsanto, Pfizer en Levi Strauss & Co hun Europese hoofdzetel of regionale kantoren in Brussel.

Globalisering

De vestiging van hoofdzetels is meer en meer een geglobaliseerde activiteit geworden, met een toenemende mobiliteit tussen de landen. Om bedrijfszetels aan te trekken moeten de aangeboden diensten zoals persoonlijk vervoer en communicatie-infrastructuur, dan ook voortreffelijk zijn.

Honderden Amerikaanse, Japanse en andere multinationals hebben reeds hun Europese hoofdzetel in België.

Werkgelegenheid

Bedrijfszetels vormen een belangrijke bron van werkgelegenheid met vaak hoogwaardige jobs. Zij stellen een groot aantal hooggeschoolde bedienden tewerk en zorgen zo voor een grote vraag naar tal van gespecialiseerde bedrijfsdiensten zoals media, juridisch advies, boekhouding, consulting, enz.

Waarom België?

Brussel, de hoofdstad van Europa, maar ook Vlaanderen en Wallonië bieden bedrijven alle nodige specifieke bedrijfsdiensten en financiële diensten.

Hierbij een aantal doorslaggevende factoren om uw hoofdzetel in België te vestigen:

  • de geografische ligging in het hartje van Europa (dicht bij uw klanten) 
  • Brussel is het machtscentrum van de Europese Unie en de NAVO
  • toegang tot de belangrijkste markten dankzij uitstekende verkeersverbindingen (bereikbaarheid)
  • meertalige en goed opgeleide werkkrachten (kwaliteit en beschikbaarheid van de arbeidskrachten)
  • een hoge levenskwaliteit, die internationaal personeel aantrekt
  • een voordelig belastingstelsel
  • een voortreffelijke telecommunicatie-infrastructuur