Handelsbalans

De handelsbalans van een land is een overzicht van de uit- en invoer van goederen en diensten in dat land. Het handelsbalanssaldo is het verschil tussen de twee.

Aangezien België meer uitvoert dan invoert, is de handelsbalans in ons land duidelijk positief.
De uitvoer bestaat voor ongeveer 60 procent uit intermediaire goederen, voornamelijk machines en materieel, maar ook veel chemische en aanverwante producten.
België is een belangrijk autoassemblageland. Het is de vierde grootste uitvoerder van wagens in de wereld. Bovendien is het de grootste uitvoerder ter wereld van diamanten en tapijten. Ons land staat op nummer twee voor plantaardige vezels, chocolade en margarine. Voor de export van glas staat het op de derde plaats. Maar per inwoner is België de grootste exporteur ter wereld.

Op de website van de Nationale Bank van België (NBB) kunt u

Via de subwebsite van de NBB, Belgostat kunt u ook gedetailleerde opzoekingen doen in de cijfers over de buitenlandse handel.

Voor meer informatie over de Belgische economie kunt u terecht op de websites van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.