Transport en logistiek

België is het land bij uitstek voor een logistieke basis, hoofdkwartier of distributiecentrum op het Europese continent. De aanwezige infrastructuur, vaardigheden, en IT-mogelijkheden vormen de ideale omgeving om van hieruit de Europese markt te veroveren.

Centrale ligging

Een van de hoofdredenen om België als uitvalsbasis te kiezen is de centrale ligging in Europa, op de grens tussen de noordelijke Europese landen en de mediterrane gebieden. Op minder dan 300 km liggen steden als Parijs, Londen, Amsterdam en Frankfurt (met de trein respectievelijk op 1.20 uur, 1.51 uur, 1.53 uur en 3.22 uur). Het goed uitgebouwde transportnet via het land, de waterwegen, het spoor en de luchthavens zorgen voor een vlot en snel vervoer van vracht en personen.

Europees logistiek centrum

Een andere grote troef van de Belgische transportsector zijn de zeehavens (waaronder Antwerpen) die ons land telt. Sinds 2005 boomt het containertransport in België. Dit creëert grote kansen voor alle transportactiviteiten en de transportlogistiek in het bijzonder. Zeehavens, binnenvaarthavens, logistieke centra en distributiecentra profiteren van deze trend en ontwikkelen zich in snel tempo.

Toekomst

Er staan enkele projecten klaar die kaderen in deze trend. Ze zorgen voor een waardevermeerdering en voor extra werkgelegenheid. Enkele van deze projecten zijn de uitbreiding van het Deurganck-dok in Antwerpen, de APM Terminals in Zeebrugge, TriLogiPort in Luik en nieuwe sites in de haven van Brussel.

Ook de continue ontwikkeling van de logistieke gebieden rond Brussels Airport, de groei van Liège Airport en de inpassing van logistieke parken in het hele land zorgen ervoor dat de groei van de transportsector gegarandeerd is.