Bekende Belgische ondernemers

Belgische ondernemers met veel talent, creativiteit en economisch inzicht hebben bedrijven opgericht die vaak uitgegroeid zijn tot marktleiders in hun sector en die het uitmuntend doen op internationaal vlak. Op deze pagina stellen we u enkele van die ondernemers kort voor.

Distributie

Jef Colruyt heeft in het voetspoor van zijn vader de Colruyt-groep een hoge vlucht laten nemen. De groep, die ook Okay en Dreamland omvat, stelt ongeveer 17 000 werknemers tewerk en bezit meer dan 260 winkels in België en een veertigtal in Frankrijk. Colruyt is één van de grootste spelers op de distributiemarkt. In veertien jaar tijd nam de groep 11 000 werknemers in dienst. De groepsomzet bedroeg 5,21 miljard euro in 2007. Jef Colruyt werd in 2002 manager van het jaar.

De CEO van Delhaize heet Pierre-Olivier Beckers. Hij koos in 1983 voluit voor de distributiesector toen hij Delhaize vervoegde en er verschillende functies uitoefende, waaronder CEO van Delhaize America. Relevant blijven voor de klant ziet hij als zijn grootste uitdaging. In 2008 was de groep goed voor een omzet van 28 miljard dollar waarvan twee derde door de Amerikaanse ketens gegenereerd werden.

Industrie

Bert De Graeve is de huidige CEO van Bekaert, de wereldleider in staaldraadproducten. De Graeve werd Nederlandstalig manager van het jaar 2009. Voor hij in 2002 Bekaert ging leiden was hij managing director bij de VRT en bekleedde hij verschillende hoge functies bij Alcatel Bell. Hij slaagde erin Bekaert meer winst te laten maken tijdens de financiële crisis.

Marcel Miller redde als managing director Alstom Transport van het failliet en slaagde erin het bedrijf binnen de groep Alstom te valoriseren als internationaal competentiecentrum voor AC-convertoren en spoorwegsignalisatie. Hij is tevens afgevaardigd bestuurder van Alstom Belgium.

Jan De Nul behoort met zijn gelijknamig bedrijf tot de absolute internationale top van de baggerwereld. Hij begon ooit als kleine aannemer en startte in 1951 met baggeren en later met aanverwante activiteiten. Zijn moed en visie lieten het bedrijf groeien tot de reus die het vandaag is.

High-tech

In zijn doctoraatsthesis pakte Pierre De Muelenaere het thema vormherkenning door computers aan. Die interesse resulteerde in 1987 in het hightechbedrijf I.R.I.S., dat baanbrekend werk verrichtte in OCR (Optical Character Recognition) en uitgroeide tot ontwikkelaar en wereldwijd leverancier van technologie en producten voor 'intelligent document recognition' en 'electronic document management'. In 2008 haalde het bedrijf 109 miljoen euro aan inkomsten binnen.

Jan Callewaert is oprichter en CEO van Option, het vernieuwende bedrijf op het gebied van draadloze communicatie voornamelijk voor portables. Met de creatie van een aantal knappe nieuwe producten die de prestaties en mogelijkheden van draadloze communicatie ingrijpend verbeteren, bouwde het bedrijf een stevige reputatie op.

Amusement

Hans Bourlon en Gert Verhulst bewijzen dat het niet altijd ernst hoeft te zijn in de economie. Zij bouwden met Studio 100 een droom van een onderneming op die zich specialiseert in amusement voor kinderen (Samson en Gert, K3, Plopsaland …) en werden verkozen tot manager van het jaar 2008.

Eric Domb werd in 2007 Franstalig manager van het jaar. Hij toverde de site van een Cisterciënzerabdij om tot het belangrijkste dierenpark van Wallonië: Paradisio. Het zakencijfer toonde in 2007 een stijging van 20 % en het aantal bezoekers steeg dat jaar van 485 000 naar 635 000. In 2009 bezochten zelfs 874 147 mensen Paradisio.

Andere sectoren

Nicolas Steisel en Frédéric Rouvez richtten in 2001 de restauratieketen Exki op. Hun concept is gebaseerd op de verkoop van natuurlijke en verse producten. Met zijn 43 restaurants in vier landen stelt het bedrijf 420 mensen tewerk en haalt het een zakencijfer van 43 miljoen euro. Steisel en Rouvez waren managers van het jaar 2009.

Op de 367ste plaats van de Forbes-lijst van de rijkste mensen ter wereld staat Albert Frère. Albert Frère begon zijn carrière in de staalsector, maar ging als zakenman en financier later internationaal en diversifieerde zijn activiteiten aanzienlijk. Hij was bijvoorbeeld actief in energie (Petrofina), media (Editions Dupuis) en in de banksector (BBL).

Roland baron D'Ieteren is de voorzitter van de Raad van Bestuur van de groep D'Ieteren, die onder andere Volkswagen importeert in België en Avis Europe beheert. Hij is de zesde telg van Joseph-Jean D'Ieteren, die als meester-koetsenbouwer het Brussels familiebedrijf in 1805 stichtte. Vandaag opereert de groep in 120 landen en in 2008 boekte het een omzet van 191 miljoen euro.

Het verhaal van Roger De Clerck begon ooit met een weefgetouw, maar al snel volgden een zaak met meubelstoffen en later fabrieken voor de productie van tapijten en andere vloerbekleding. Beaulieu International werd rond 2005 de grootste West-Europese tapijtengroep.

Enkele ondernemers uit het verleden van wie de naam of de verwezenlijkingen ook vandaag nog weerklank vinden, zijn Leo Bekaert (Bekaert, staaldraadproducten), Paul Janssen (Janssen Pharmaceutica), Ernest Solvay (Solvay, Chemical and Pharmaceutical Group), Edouard Empain (metro van Parijs, Heliopolis), Georges Nagelmackers (Compagnie internationale des Wagons-lits, Orient Express) en Lieven Gevaert (Agfa-Gevaert, producten voor het vervaardigen van beeldmateriaal).