Registreer je onderneming bij de Kruispuntbank van Ondernemingen

Het registreren van je onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen en het verkrijgen van je ondernemingsnummer is een van de belangrijkste stappen in het proces.

Eenmanszaak

Ga naar een erkend ondernemingsloket voor je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Zij zullen je vragen naar de NACE-codes die de economische activiteiten van je onderneming definiëren, aangezien deze door het ondernemingsloket worden gebruikt om de eenmanszaak in te schrijven. 

Zodra je onderneming geregistreerd is, ontvang je je 10-cijferige ondernemingsnummer. 

Vennootschap

1. Bankattest aanvragen

Je moet een bankattest aanvragen voor de NV (vereiste startkapitaal) en voor de BV en CV (voldoende kapitaal). In dit certificaat bevestigt de financiële instelling dat je het vereiste bedrag hebt gestort op een rekening op naam van het bedrijf.

2. De statuten opstellen

Deze omvatten:

  • Identiteit van de oprichters
  • Naam en doel van het bedrijf
  • Reglement van de algemene vergaderingen
  • Andere regels die van toepassing zijn in het bedrijf
3. Stel de oprichtingsakte op

De eerste verplichting is de schriftelijke oprichtingsakte. Deze bevat de statuten van het bedrijf, met al zijn kenmerken (naam, statutaire zetel, doel, kapitaal, indien van toepassing, ...) en zijn werkingsregels.

  • Voor vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (NV, BV, CV) die een authentieke/notariële akte nodig hebben, verloopt de procedure voor het opstellen van de authentieke oprichtingsakte via een notaris. De kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de akte.
  • Voor vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid (VOF en CommV), waarvoor een onderhandse akte vereist is, is de onderhandse akte een schriftelijke overeenkomst die door de partijen zelf of door derden wordt opgesteld. Deze overeenkomst moet door de partijen worden ondertekend.
4. Dien de oprichtingsakte in 

De oprichtingsakte moet worden gedeponeerd bij de griffie van de bevoegde ondernemingsrechtbank. Je hebt 30 dagen de tijd om dit te doen. Wanneer een notaris de oprichtingsakte opstelt, deponeert hij die bij de ondernemingsrechtbank.

Voor vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (NV, BV, CV) zorgt de notaris voor de deponering. De authentieke akte wordt opgenomen in het rechtspersonenregister. Er zijn twee manieren om de akte in te dienen:

Voor vennootschappen onder firma en commanditaire vennootschappen moet de onderhandse akte door de vennoten op een van de volgende manieren worden ingediend:

5. Registreer de akte van oprichting

De oprichtingsakte van een bedrijf moet worden geregistreerd bij het registratiekantoor van de FOD Financiën (Administratie van het Kadaster, Registratie en Domeinen) om een registratiebelasting (fiscaal) te kunnen heffen. Je moet hiervoor registratierechten betalen.

Voor vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (BV, NV, CV) moet de registratie bij de FOD Financiën binnen 15 dagen gebeuren bij de notaris.

Voor vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid moeten de vennoten dit doen binnen vier maanden nadat de vennootschap rechtspersoonlijkheid heeft gekregen.

6. Registreer de begunstigden van je vennootschap in het UBO-register

Het UBO-register is een register waarin alle ‘Ultimate Beneficial Owners’ of ‘uiteindelijke begunstigden’ van een vennootschap, vzw of andere juridische entiteit geregistreerd staan.

Uiteindelijke begunstigden zijn natuurlijke personen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of de uiteindelijke zeggenschap hebben over een entiteit.

De wettelijke vertegenwoordigers hebben na de oprichting van de entiteit 30 dagen de tijd om zich te registreren via het MyMinfin-portaal.

Non-profitorganisaties

De procedure om een non-profitorganisatie zoals VZW of IVZW te registreren, vindt u op de website van de FOD Justitie.

Buitenlandse bedrijven

Naast de oprichting van een dochtervennootschap kan een buitenlandse vennootschap haar activiteiten in België ontplooien via de opening van een bijkantoor:

Meer informatie over het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) (FOD Justitie)